Modificări de taxe și impozite pe piața imobiliară

  • acum 1 an
  • 1

Bine ați venit în secțiunea de blog al agenției Nivo Imobiliare din Târgu Mureș. Astăzi vom analiza câteva modificări de taxe și impozite pe piața imobiliară care vor intra în vigoare în 2023.

Discutăm de modificările codului fiscal, publicate în Monitorul Oficial, care vor impacta major piața imobiliară începând cu data de 1 Ianuarie 2023.

Pe scurt, Guvernul va reintroduce impozitul pentru vânzarea locuințelor, va mări impozitul pe chirii, va restrânge cota redusă de TVA de 5% și va majora valoarea impozabilă a locuințelor.

Iată o analiză scurtă a fiecărei modificări în parte:

1.Impozitul pentru vânzarea unei locuințe:

        În prezent, conform unei legislații introdusă în 2017, persoanele fizice sunt scutite de plata unui impozit la vânzarea de proprietăți imobiliare mai ieftine de 450.000 lei, respectiv 3% doar pentru suma care depășește 450.000 lei.

Începând din 1 ianuarie 2023, prevederile actuale privind impozitarea în cazul veniturilor din tranzacţiile imobiliare se vor modifica, astfel încât se va elimina plafonul neimpozabil actual şi vor fi introduse cote diferenţiate de impozitare, calculate în funcţie de perioada în care vânzătorul a deţinut locuinţa sau terenul în cauză.

Mai exact, vor apărea două cote de impozitare a tranzacţiilor imobiliare, calculate în funcţie de perioada în care a fost deţinută respectiva proprietate:

– 3% pentru construcţiile de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, deţinute o perioadă de până la trei ani inclusiv;

– 1% pentru imobilele amintite, deţinute o perioadă mai mare de trei ani.

2.Impozitul pentru închirierea locuinței:

Pentru veniturile din chirii impozitul va fi de 10% din venitul impozabil, adică din venitul încasat efectiv din chirie, fiind eliminată facilitatea de scutire a impozitului pentru 40% din veniturile încasate (cota forfetară).

Cu alte cuvinte, dacă până în prezent la o chirie de 100 Euro proprietarul a plătit un impozit de 10% pe suma de 60 Euro (Venitul net după deducerea de 40%), începând din 1 Ianuarie va plăti un impozit de 10% pe intreaga sumă de 100 Euro (Venitul brut fără niciun fel de deducere), adică cu 67% mai mult.

3.Schimbări la cota de TVA de 5% pentru locuințe:

La acest capitol se diminuează plafonul până la care se poate achiziționa o locuință cu TVA de 5% de la 700.000 lei la 600.000 lei și se poate beneficia de cota redusă de TVA o singură dată, indiferent de prețul de achiziție, suprafața maximă utilă admisă fiind de 120 mp.

4.Impozitul pe locuințe:

Probabil că, începând cu 1 Ianuarie 2023, la clădirile rezidențiale vom avea o majorare a valorii impozabile cu circa 50%, prin modificarea algoritmului existent la articolul 457 din Codul Fiscal, aplicat până în prezent de către autoritățile locale. Această propunere fiind ultima înaintată de către coaliția din Guvern după ce au amânat modificările propuse în urmă cu trei luni care prevedeau ca impozitele pe clădiri să fie plătite în funcție de valoarea de piață a acestora.

Ne asteptăm ca aceste modificări să aibă un impact și pe piața imobiliară din Târgu Mureș așa că ne-am propus să urmărim cu deosebită atenție evoluția prețurilor, al cererii și al ofertei în următoarele luni ca la rândul nostru să vă putem furniza informații cât mai clare și reale legate de piața imobiliară din Mureș.      

Nu uitați, Nivo Imobiliare este partenerul vostru de încredere în imobiliare în tot județul Mureș și vă stă la dispoziție oricând cu mare drag!

Compară anunțuri

Comparaţie